Spuitgietblazen: extra precies

Flacons en potten worden slechts in bepaalde gevallen geproduceerd via de productietechniek spuitgietblazen. Weinig producenten hebben deze techniek dan ook in huis. En dat terwijl spuitgietblazen de ideale oplossing kan zijn als de nauwkeurigheid van de halsopening heel hoog moet zijn. Het spuitgietproces is nauwkeuriger dan extrusieblazen. Daardoor is de maatvoering van het halsdeel nog preciezer, waardoor de afdichting met de dop nog beter is. Dit is belangrijk voor producten waar geen zuurstof bij mag komen, bijvoorbeeld bij secondelijm. Ook is deze techniek zeer geschikt voor de productie van deodorantrollers: de ruimte waar de kogel van de roller geplaatst wordt, kan via het spuitgietproces zeer nauwkeurig worden gemaakt.
In sommige gevallen zijn de kosten van spuitgietblazen extra interessant. Bijvoorbeeld als u kleine flesjes in heel hoge oplages wilt produceren. Dan zijn de productiekosten relatief laag.

Preform, blazen afkoelen

Flestic heeft drie spuitgietblaasmachines. Het proces van spuitgietblazen bestaat uit twee stappen. Deze vinden direct achter elkaar plaats op dezelfde machine. Bij de eerste stap wordt via spuitgieten een preform gemaakt, die in de tweede stap wordt opgeblazen en afgekoeld. Alleen de body van de preform wordt opgeblazen. Het gedeelte van de hals blijft dus ongewijzigd.

Voor het spuitgietblazen zijn twee matrijzen nodig: één voor de preform en een blaasmatrijs voor het opblazen van de body van de preform. Met name het ontwikkelen van de spuitgietmatrijs is kostbaar, omdat veel research & development nodig is om vormgeving van de perform zo te maken dat de kwaliteit van het eindproduct hoog is.

Postadres
Flestic B.V.
Postbus 240
8250 AE Dronten

Bezoekadres
Flestic B.V.
Pioniersweg 32
8251 KN Dronten

Telefoon
+31 321 316 510
E-mail
info@flestic.com